Stuart Ramsay și colegii lui de la Sky News aveau să cutremure România, în urmă cu trei ani, când au realizat un reportaj despre așa-zisul trafic de arme de pe teritoriul țării noastre! (Cele mai mari studiouri de videochat din Bucuresti) Ziaristul britanic a negociat cu așa-zișii contrabandiști, care i-ar fi pus pe tavă orice fel de arme de foc dorea. Doar că, după o anchetă a DIICOT, s-a descoperit că totul a fost trucat! Iar celor care au ”fabricat” halucinantul material li s-a deschis dosar penal. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a intrat în posesia unor documente uluitoare, pe care vi le prezintă în exclusivitate.
O adevărată bombă exploda la Sky News, sub semnătura jurnalistului Stuart Ramsay, și era vorba de trafic de arme pe teritoriul României! (Castiga 10.000$ lunar la un studio de videochat din Bucuresti) S-a întâmplat în iulie, 2016, când echipa condusă de britanic a prezentat la postul TV cum se pot cumpăra arme de contrabandă în România. Presupușii traficanți, trei la număr, le-au prezentat armele jurnaliștilor, promițându-le că pot face rost și de altele. (CITEȘTE ȘI: TRAFICANȚII DE DROGURI, SUSPECTAȚI CĂ AU ”VIRUSAT” SISTEMUL NAȚIONAL DE SECURITATE CA SĂ INTRODUCĂ O TONĂ DE COCAINĂ ÎN ROMÂNIA)
Cei trei jurnaliști, în frunte cu creierul echipei, Stuart Ramsay, au susținut că s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure, unde nu era semnal la telefon, înainte de a opri pe o pajişte. Li s-a cerut să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină. Au deschis apoi portbagajul mașinii lor și le-au arătat britanicilor ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.
„Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făceau nicio distincţie”, au scris atunci jurnaliştii de la Sky News.
În urma reportajului de la postul Sky News, cei trei presupuși traficanți, Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, au fost reținuți pentru cercetări. Dar, în urma acestora, procurorii au descoperit că situația prezentată de postul britanic nu ar fi tocmai așa. Astfel, procurorii DIICOT le-au deschis un dosar penal jurnaliștilor britanici, afirmând că a fost un scenariu pus la cale de către aceștia. Autorul controversatului reportaj a venit însă cu explicaţii. Stuart Ramsay spune că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere. „Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, a spus atunci jurnalistul.
Mai mult, acesta a dezvăluit și un detaliu din timpul negocierilor. Este vorba de faptul că presupușii traficanți nu ar fi fost deranjați de camera de luat vederi. „În nicio clipă nu le-a păsat, pentru că, aşa cum au spus ei, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme…”, a spus britanicul. (VEZI AICI: Așa arată fără cagule „traficanţii“ de arme săltaţi de DIICOT, după reportajul Sky News)
Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, avea însă să declare că ar fi vorba despre o înscenare. „Este evident o făcătură şi o încercare de manipulare şi cred că poziţia oficială a instituţiilor statului, a Inspectoratului General al Poliţiei, clarifică aceste lucruri”, a spus acesta.
CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă, în exclusivitate, detalii despre cursul anchetei declanșate de DIICOT, care s-a lăsat cu dosare penale atât pentru Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, pretinșii contrabandiști, cât și pentru jurnaliștii britanici. În cursul anchetei, DIICOT a cerut ajutor Marii Britanii printr-o solicitare de asistență judiciară. Solicitare care a fost respinsă de două ori de către Ministerul de Interne din Regat, pe motiv că nu se ocupă cu chestiuni ce țin de domeniul public.
Rechizitoriul procurorilor DIICOT arată că, totuși, Marea Britanie a solicitat un punct de vedere de la postul Sky News, iar răspunsul acestora a fost halucinant, la fel ca și reacția Regatului Britanic. (CITEȘTE ȘI: FOSTUL SOȚ AL CREATOAREI DE MODĂ S-A SPÂNZURAT DUPĂ CE S-A ÎNTORS DIN LUNA DE MIERE! MOTIVUL: DATORII LA CĂMĂTARI ȘI…)
„Faptele au fost săvârșite în cursul lunii iulie 2016, pe teritoriul României, fiind inițiate/concepute în Marea Britanie în cursul lunii aprilie 2016 de către jurnaliști și angajați ai postului de televiziune britanic «Sky News», pe fondul pregătirilor necesare realizării, pe teritoriul României, a unei «anchete jurnalistice» referitoare la traficul ilicit de arme militare ce s-ar desfășura în mod uzual, sub protecția și cu îngăduința autorităților naționale.
Scenariul așa-zisei «anchete jurnalistice», regia și filmările au fost imaginate și executate cu sprijinul și participarea nemijlocită a celor trei conaționali – inculpați în prezenta cauză – a căror prezență, implicare și susținere a demersului inițiat de sus-numiții cetățeni britanici au fost esențiale pentru atingerea finalității urmărite de către aceștia în demersul lor de afectare a securității naționale a României prin actul de răspândire în mass-media internațională a unor știri/date/informații false de natură a afecta/submina eforturile autorităților și diplomației românești de poziționare a României atât în cadrul Uniunii Europene cât și la nivelul organismelor internaționale din care face parte, ca membru/partener loial și responsabil, angajat atât în lupta împotriva terorismului, cât și a celorlalte forme de criminalitate, ca parte a unui efort colectiv de asigurare a securității globale în general și a securității Uniunii Europene în special”, se arată în rechizitoriul transmis de DIICOT judecătorilor Curții de Apel București.
„Pentru a conferi veridicitate scenariului imaginat, în materialul înregistrat s-a precizat că jurnaliștii britanici s-au întâlnit cu traficanții de arme pe o șosea, după care, la indicațiile membrilor grupării, i-au urmat într-un loc izolat situat într-o zonă împădurită unde nu era semnal GSM. Apoi, doi traficanți ce purtau haine militare și aveau fețele acoperite cu cagule le-ar fi cerut jurnaliștilor să coboare din mașină, i-ar fi percheziționat, le-ar fi verificat echipamentele și le-ar fi închis telefoanele mobile în autovehicul.
Apoi, din portbagajul unui autoturism de teren marca Suzuki Samurai, ce nu era prevăzut cu numere de înmatriculare, respectivii indivizi au scos mai multe arme (carabine, pistol-mitralieră AKM, puști cu lunetă, pistol), pe care le-au prezentat jurnaliștilor britanici. Din discuțiile purtate cu respectiva ocazie, și cu privire la care urmărirea penală avea a stabili caracterul lor regizat, a reieșit că armele deținute și prezentate de către traficanți erau doar mostre ale tipurilor de arme pe care membrii grupării le puteau procura și comercializa, în cantități însemnate, în vestul Europei și în Orientul Mijlociu.
Așa cum s-a arătat, printre armele prezentate se afla o pușcă cu lunetă marca Steyr Mannlicher, o pușcă semiautomată cu alice, respectiv o pușcă ce prezenta caracteristicile unei arme militare tip Kalashnikov. (CITEȘTE ȘI: CUM AU PLĂNUIT TERORIȘTII UNGURI ATENTATUL DE LA ”ZIUA NAȚIONALĂ” A ROMÂNIEI)
Tot pentru a conferi veridicitate informațiilor difuzate, jurnaliștii de la Sky News au menționat în cuprinsul «anchetei jurnalistice» faptul că filmarea realizată pe teritoriul României a fost prezentată unor ofițeri din cadrul Agenției Naționale împotriva Crimelor din Marea Britanie (N.C.A.), care ar fi confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu traficanții de arme și prețurile negociate corespund informațiilor pe care agenția le deținea cu privire la respectivul fenomen infracțional”, se mai arată în documentul pe care CANCAN.RO vi-l prezintă în exclusivitate.
Și totuși, după demersurile DIICOT și Ambasadei României, autoritățile britanice au transmis că nu oferă ajutor în această anchetă! Din punctul lor de vedere, susținerile postului sunt fundamentate. „Sky News ne-a oferit informații detaliate și alte documente drept dovezi în cadrul investigației noastre. Am fost mulțumiți de faptul că postul de televiziune nu a falsificat și nici nu a înscenat informațiile prezentate și, prin urmare, nu a încălcat reglementările noastre”, a fost răspunsul.
Față de Stuart Ramsay, autorul materialului, și alți doi britanici angajați ai postului de televiziune Sky News, DIICOT a disjuns cauza și a format un nou dosar, în care se continuă cercetările, ei fiind acuzați de alcătuire a unui grup infracțional organizat și comunicare de informații false.